Ergo Pers, contemporary artists' books
  

  
  
 
  Op 4 november 2016 verscheen Bougainvillea, een livre de peintre met Carole Vanderlinden en Inge Braeckman. Voor deze uitgave maakte Carole Vanderlinden een reeks van zeven suikeretsen en schreef Inge Braeckman elf gedichten. Bougainvillea, is een tweetalige uitgave (NL-F), gedrukt in en beperkte oplage van 26 voor de handel bestemde exemplaren.
   
         
         
ZING ZING   In 2015 verscheen ZING ZING, een luxe-editie met acht etsen van Johan Tahon en gedichten van Peter Verhelst.
In het boek staan acht etsen. Twee ervan worden losbladig hernomen in een suite, waar ze genummerd en gesigneerd zijn door Johan Tahon.
De oplage bedraagt 26 exemplaren.

Nog 1 exemplaar beschikbaar.
Prijs 1500 .
   
         
  In mei 2013 verscheen ook daar valt het licht, een uitgave met gedichten van Miriam Van hee en etsen van Jean-Marie Bytebier. Het boek werd voorgesteld op 20 september 2013 in het Poëziecentrum Gent.
Ook daar valt het licht verscheen in een beperkte oplage van 26 voor de handel bestemde exemplaren, Arabisch genummerd van 1 tot 26.
Bij elk boek hoort een suite met vier door Jean-Marie Bytebier getekende en genummerde etsen. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de dichter en de kunstenaar.
Uitverkocht.
   
         
 

In 2012 verscheen Giotto's hemel, met gedichten van Stefan Hertmans en etsen van Karel Dierickx.
Giotto's hemel is een tweetalige uitgave en verscheen in een beperkte oplage van 36 exemplaren. Marlene Müller-Haas vertaalde de gedichten naar het Duits.
Bij elk exemplaar hoort een suite van drie door de kunstenaar genummerde en gesigneerde etsen

   
   

Najaar 2012 verscheen Giotto's hemel, met gedichten van Stefan Hertmans en etsen van Karel Dierickx.
Giotto's hemel is een tweetalige uitgave en verscheen in een beperkte oplage van 36 exemplaren. Marlene Müller-Haas vertaalde de gedichten naar het Duits.
Bij elk exemplaar hoort een suite van drie door de kunstenaar genummerde en gesigneerde etsen.

Nog enkele exemplaren beschikbaar.
Prijs 500 .

 

   
         
 

Krijtdiertjes (Otwornice), een 'livre de peintre' met gedichten van Wislawa Szymborska en lithografieën van Ronald Noorman verscheen in een beperkte oplage van veertig Arabisch genummerde exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite met vijf door Ronald Noorman getekende en genummerde lithografieën. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de kunstenaar.
De lithografieën werden gedrukt door Felix Bauer te Keulen. Het boek werd voorgesteld in Museum De Pont op 18 maart.

Prijs 850 .

   
       
 

De stilte / Die Stille, een tweetalige uitgave met lithografieën en gedichten van Armando, verscheen in een beperkte oplage van vijftig Arabisch genummerde exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Armando getekende en genummerde lithografieën. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de kunstenaar.
Marlene Müller-Haas vertaalde de gedichten. De lithografieën werden gedrukt door Rento Brattinga.
Uitverkocht.


   
 Armando, serie van drie litho's voor De stilte

Gudrun De Geyter sprak met Armando | www.cobra.be

   
         
 

In 2009 - 2010 verscheen bij Ergo Pers een dubbeluitgave met werk van Hanns Schimansky.

John Ashbery, The Recital, vertaald door Franck André Jamme en La Récitation de l'oubli, van Franck André Jamme en vertaald door John Ashbery.
Voor beide boeken maakte Hanns Schimansky een reeks van vijf etsen.

The Recital en La Récitation de l'oubli verschijnen in een tweetalige uitgave (Engels, Frans) bij Ergo Pers in een oplage van 40 exemplaren. Voor elk boek tekende Hanns Schimansky een serie van vijf etsen. Bij elk boek hoort een suite met vijf door Hanns Schimansky getekende en genummerde etsen. Elk boek werd ook in het colofon gesigneerd door de auteur, de vertaler en de kunstenaar.
De etsen werden gedrukt door Fritze Margull te Berlijn. De tekst werd gedrukt door Rein Ergo, die ook instond voor vormgeving en afwerking.

The Recital telt 48 pagina’s, de afmetingen zijn 36 cm x 32 cm. In foedraal. Prijs 1.200 €.
La Récitation de l'oubli telt 48 pagina’s, de afmetingen zijn 36 cm x 32 cm. In foedraal.

   
         
 

 

   
         
 

Ronald Noorman, ‘Tourniquets’, Ergo Pers 2009. Formaat 30,5 x 25 cm. In foedraal.

   
         
 

Negende Eeuw, een bibliofiele uitgave met gedichten van H. H. ter Balkt en vijf etsen van Ronald Noorman.
Het boek telt 48 pagina’s, de afmetingen zijn 28 cm x 32 cm. In foedraal.


Prijs 750 .


M E E R    I N F O

 

E T S E N

   
         
  Hemel en aarde. De schepping / Ciel et terre. La création, met gedichten en drie lithografieën van Armando.
Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Armando getekende en genummerde lithografieën. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de kunstenaar. Formaat 28,5 x 36,5 cm, foedraal met opdruk.
In 2007 verscheen reeds Het gevecht / La bataille, ook met drie litho’s van Armando.

 

Lithografieën

   
         
 

In december 2007 verscheen bij Ergo Pers Licht Overal, een livre de peintre met gedichten van Cees Nooteboom en etsen van Hugo Claus.

Licht Overal is een gezamenlijke uitgave van Ergo Pers Gent en Antiquariaat de Slegte Antwerpen en verscheen in een beperkte oplage van 54 exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite met vier door Hugo Claus getekende en genummerde etsen.
Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.
Niet meer beschikbaar.

M E E R   I N F O

 

E T S E N

 

   
         
 

Negen slapeloze gedichten | Neun schlaflose Gedichte, een tweetalige uitgave met gedichten van Leonard Nolens en etsen van Karel Dierickx. Negen slapeloze gedichten | Neun schlaflose Gedichte, verschijnt in een oplage van zestig exemplaren, Arabisch genummerd van 1 tot 60. Bij elk boek hoort een suite met vijf door Karel Dierickx getekende en genummerde etsen en een door Leonard Nolens hand geschreven en gesigneerd gedicht. Elk boek werd ook in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.
De gedichten werden naar het Duits vertaald door Ard Posthuma. De etsen werden gedrukt door Henri Hemelsoet en Eric Levert. De tekst werd gezet uit Stempel Trump Mediæval en gedrukt op Hahnemühle 230 grams door Rein Ergo die ook instond voor ontwerp en afwerking. Negen slapeloze gedichten | Neun schlaflose Gedichte, 28 x 35 cm, 44 bladzijden.


E T S E N

 

   
         

Tegenover het vlak, met vijf teksten en drie etsen van Roger Raveel.
Tegenover het vlak verscheen in een oplage van 100 exemplaren, Arabisch genummerd van 1/100 tot 100/100. Eenzelfde ets is er in drie varianten uitgevoerd:
- in het boek staat een ets in drie drukgangen gedrukt in verschillende grijstinten,
- daarnaast hoort bij elk genummerd boek een suite met een zwart-wit ets en een kleurenets (eveneens verschillende drukgangen).
Alle etsen van de suites werden door Roger Raveel gesigneerd en genummerd. Bovendien signeerde de kunstenaar elk boek in het colofon. Tegenover het vlak is een gezamenlijke uitgave van Ergo Pers en Octave de Achtste. Formaat etsen en boek : 28,5 x 38,5 cm.
Niet meer beschikbaar.

 

 

   
         
Armando, Hemel en aarde. Het Gevecht. Met gedichten en drie lithografieën van Armando. Verscheen in een oplage van 50 exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite van drie door Armando getekende en genummerde lithografieën. Alle exemplaren worden ook in het colofon door Armando gesigneerd.
Hemel en aarde. Het gevecht / Ciel et terre. La bataille is een tweetalige uitgave. De gedichten werden vertaald door Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires.

Formaat 28,5 x 36,5 cm, In foedraal.

   
         

Sur Place, een tweetalige uitgave (Nederlands - Frans) met gedichten van Hans Faverey en vier etsen van Ronald Noorman.

Bij elk exemplaar hoort een suite met vier door Ronald Noorman getekende en genummerde etsen.
Formaat 37,5 x 38,5 cm, In foedraal.

 

 

 

   
         

Vesting Holland, met nieuwe gedichten van Hans Verhagen en zes etsen van Lucassen. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Lucassen getekende en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.

Formaat 31 x 39 cm, foedraal.

 

 

   
         

Voor de Stad en de Wereld, een bundel gedichten van Erwin Mortier, verscheen in juni 2006 bij Ergo Pers te Gent. Voor deze exclusieve uitgave maakte Jan Decleir 4 etsen.
Het boek verscheen in een oplage van 54 exemplaren genummerd van 1 tot 54. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Jan Decleir getekende en genummerde etsen en een handgeschreven gedicht van Erwin Mortier.
De tekst werd gezet uit Simocini Garamond corps 12 en op Hahnemühle 150 g. gedrukt door Rein Ergo. De etsen werden gedrukt door Henrie Hemelsoet. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.
25 x 35 cm, 44 bladzijden.
Voor de Stad en de Wereld is een gezamenlijke uitgave van De Slegte Antwerpen en Ergo Pers Gent.

 

 

   
         
Met Axiomes | Axioma’s bracht Ergo Pers hulde aan André du Bouchet, de dichter die witregels een stem gaf. Voor deze uitgave vertaalde Jan H. Mysjkin een cyclus gedichten uit 'Ici en deux' en maakte Mario De Brabandere een reeks etsen.

Axiomes | Axioma’s verscheen in een oplage van 50 exemplaren en werd gedrukt op Fabriano Artistico 200 g door Rein Ergo die ook instond voor vormgeving en afwerking. Henrie Hemelsoet drukte de etsen.
Afmetingen 27 x 35 cm, 72 pagina’s. Elk boek bevat zes etsen van Mario De Brabandere, en een suite van zes genummerde en gesigneerde etsen.

 

 

   
         

De slapende goden | Sueños y otras mentiras met gedichten van Cees Nooteboom en lithografieën van Jürgen Partenheimer. Tweetalige uitgave met vijf lithografieën (gedeeltelijk in kleur), een suite van twee gesigneerde lithografieën en een doorlopende ets op de kaft van Jürgen Partenheimer. 48 exemplaren, door de dichter en de kunstenaar in het colofon gesigneerd.

 

 

   
         
Fata Morgana, met gedichten van Gerrit Komrij en een frontispice van Hugo Claus.
54 exemplaren; elk boek werd door de auteur en de kunstenaar gesigneerd en bevat een handgeschreven gesigneerd gedicht van Gerrit Komrij.
Afmetingen 23 x 28 cm.
   
         
Mario De Brabandere | F G L

Een boek van Mario De Brabandere, gedrukt op 30 exemplaren, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.
23 cm x 35 cm, 150 €.

 

 

   
         

Hugo Claus, Flagrant, met drie etsen van Pierre Alechinsky.
75 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Alechinsky gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Hugo Claus en Pierre
Alechinsky
. De gedichten werden vertaald door Marnix Vincent.

Het boek telt 52 pagina's, de afmetingen zijn 28 cm x 35 cm, blauw foedraal met opdruk.

 

 

   
         

Philippe Vandenberg, Exil de peintre, een boek met 64 etsen en een onuitgegeven tekst La lettre au nègre.

28 cm x 36 cm, foedraal.
33 exemplaren gedrukt op Hahnemühle, twee delen (met een suite van elf gesigneerde etsen. Uitverkocht.

 

 

   
         

Gerrit Kouwenaar totaal witte kamer / chambre totalement blanche.
Tweetalige uitgave met een ets en een blinddruk van Constant.

Vertaald uit het Nederlands door Pierre Gallissaires en Jan H. Mysjkin. 28 cm x 35 cm, 44 pagina's, in foedraal.
50 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite van een door Constant gesigneerde en genummerde ets. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Gerrit Kouwenaar en Constant.
Uitverkocht.

 

 

   
      

Rutger Kopland, Zoals zijn beelden, met vijf kleuretsen van Roger Raveel.
36 cm x 28 cm, 48 pagina's. 60 exemplaren, gedrukt op Rives 250 g en Arabisch genummerd van 1 tot 60. Bij elk exemplaar hoort een suite van vijf door Roger Raveel gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Rutger Kopland en Roger Raveel.

Uitverkocht.

 

 

   
      

Bres, gedichten van Leonard Nolens met vier etsen van Dan Van Severen.
28 cm x 35 cm, 78 pagina's, foedraal met opdruk.
48 exemplaren gedrukt op Hahnemühle, met een suite van vier gesigneerde etsen. Uitverkocht.

 

 

   
      

De nachtzomer / L'été de nuit, gedichten van Yves Bonnefoy met drie etsen van Pierre Alechinsky.
28 cm x 35 cm, 48 pagina's, foedraal met opdruk.
64 exemplaren gedrukt op Hahnemühle, met een suite van drie gesigneerde etsen (gedrukt op Chine collé), € 1200.

 

 

   
   
Jürgen Partenheimer, ets voor À la rêveuse matière

À la rêveuse matière, tweedelige uitgave met teksten van Francis Ponge en etsen van Jürgen Partenheimer.
28 cm x 36 cm, foedraal met opdruk, gesigneerd frontispice en colofon.
48 exemplaren gedrukt op vélin d'Arches:
een luxe-uitgave van 24 exemplaren met zeven etsen van Partenheimer, (uitverkocht);
24 exemplaren met twee etsen, € 900.


E T S E N

 


   
   
 

Lichthouwen, gedichten van Jacques Dupin met drie etsen van Pierre Alechinsky.
28 cm x 35 cm, 48 pagina's, foedraal met opdruk.
64 Arabisch genummerde exemplaren:
de nummers 1 tot 32 werden gedrukt op Moulin de Pombie 270 g en bevatten een autograaf van de auteur;
de nummers 33 tot 64 werden gedrukt op Hahnemühle 230 g.
Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Alechinsky gesigneerde en genummerde etsen, € 1200.

 

P E R S

 

 

   
   
Mario De Brabandere, VFDB, foedraal

V. F. D .B ., boek met teksten en vier houtsneden van Mario De Brabandere. 28 cm x 36 cm, 80 pagina's. Cassette met opdruk van houtsnede.
54 gesigneerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle.
Bij alle exemplaren hoort een suite van vier houtsneden die door Mario De Brabandere genummerd en gesigneerd werden. Uitverkocht.

 

 

   
   
Lucassen, Vijf Sapates, ets voor Vijf Sapates

Francis Ponge, Vijf Sapates, met twee etsen van Lucassen.
28 cmx 36 cm, 52 pagina's. Cassette met opdruk.

60 exemplaren gedrukt op vélin d'Arches met een suite van twee met aquarel ingekleurde etsen, die door Lucassen genummerd en gesigneerd werden, € 470.

 

 

   
         
Roger Raveel, kleurhoutsnede voor Hersenslag
Jan H. Mysjkin, Hersenslag, met twee houtsneden in kleur van Roger Raveel.
36 cm x 28 cm, 52 pagina's.

60 exemplaren gedrukt op BFK Rives, met suite van twee gesigneerde kleurhoutsneden. Laatste exemplaar.

 

 

   
     
 

Solesmes, een essay van Roland Jooris en De ovale dakkkamer, prozagedichten van Pierre Reverdy, uit het
Frans vertaald door Jan H. Mysjkin. Dan Van Severen
maakte voor beide boeken een koperets.
18 cm x 27 cm, met portefeuille en foedraal.
54 exemplaren gedrukt op handgeschept Fernando Amatruda.

Uitverkocht.

Solesmes, overdruk op gevergeerd Zerkall,
19,5 cm x 27,5 cm, 24 pagina's.
36 door de auteur gesigneerde exemplaren, € 20.
De ovale dakkamer, overdruk op gevergeerd Zerkall.
19,5 cm x 27,5 cm, 14 exemplaren, € 35.

 

 

   
   
Raphaël Buedts, houtsnede voor Houtaarde

Roland Jooris, Houtaarde, met vijf houtsneden van Raphaël Buedts. 28 cm x 35 cm, 48 pagina's.
54 exemplaren gedrukt op Hahnemühle met suite van vijf gesigneerde houtsneden. Uitverkocht.
Gezamenlijke uitgave van Ergo Pers en Octave de Achtste. Uitverkocht.

 

 

   

   
Jan Voss, houtsnede voor Honger

Jerome Rothenberg, Honger, met een houtsnede in kleur van Jan Voss. Uitgave verschenen ter gelegenheid van het verblijf van de Rothenbergs in Europa in 1997. Naast de oorspronkelijke Engelse tekst zijn een Nederlandse, Duitse en Franse vertaling opgenomen.
16 cm x 25 cm, 48 pagina's.
50 door alle medewerkers gesigneerde exemplaren, € 31.
Jan Voss tekende voor deze gelegenheid een houtsnede in kleur. 16 cm x 25 cm, 48 pagina's.

    
    
   
Raoul De Keyser, Hok

Roland Jooris, Hok, een plaquette met zes gedichten en een hoogdruk van Raoul De Keyser.
36 gesigneerde exemplaren gedrukt op Velke Losiny 240 g. Uitverkocht.

 

 

   
   
Alexandre Hollan, litho voor De druiven van Zeuxis

Yves Bonnefoy, De druiven van Zeuxis, met drie lithografieën van Alexandre Hollan. 22,5 x 27 cm, 64 pagina's.
54 exemplaren gedrukt op vélin d'Arches:

45 exemplaren zonder suite, € 144
9 exemplaren met suite van drie opgehoogde lithografieën en een handgeschreven gedicht van Bonnefoy, uitverkocht.

 

 

   
   

Paul Louis Rossi, Cose Naturali, met vier houtsneden van
Rein Ergo. 24 cm x 34 cm, 68 pagina's.
40 door de auteur en de kunstenaar gesigneerde exemplaren :

14 exemplaren gedrukt op handgeschept L. Amatruda, met een suite van vier aanvullende prenten, met foedraal, uitverkocht.
26 exemplaren gedrukt op vélin d' Arches 160 g, € 150.

 

 

   
   
Ignace De Vos, ets voor Laisses

 

André du Bouchet, Laisses, met twee etsen van Ignace De Vos. 22 cm x 32 cm, 44 pagina's.
52 exemplaren gedrukt op L. Amatruda:

26 exemplaren met twee etsen en een suite van de volledige serie van vijf etsen. Uitverkocht.
26 exemplaren met twee etsen, zonder suite. Uitverkocht.
   

P E R S

 

   
Ignace De Vos, ets voor Overschiet

André du Bouchet, Overschiet, met een ets in kleur van Ignace De Vos. 36 ex, uitverkocht.

 

 

   
   

Paul Claes , X, Tien dizijnen. 48 pagina's, 22 cm x 27 cm.
50 exemplaren gedrukt op vélin d'Arches, € 60.

 

 

   
   
Jean Bilquin, ets voor Dodecaëder

Christine D'haen , Dodecaëder, twaalf douzains, met een ets van Jean Bilquin op het frontispice.
48 pagina's, 22 cm x 27 cm.
60 exemplaren gedrukt op vélin d'Arches:

48 exemplaren zonder suite, € 95 .
12 exemplaren met suite van drie etsen.

 

 

   
       
 

Michel Seuphor, L'invité. Dit uitgelezen fragment uit Le Bazar d'Imuif verscheen bij de dood van Seuphor.
19,5 cm x 27,5 cm, 24 pagina's.
36 exemplaren gedrukt op gevergeerd Zerkall Bütten, € 31.

 

 

   
   
 

Michel Seuphor, Répétition Générale. Twee fragmenten uit Terrasses, met een onuitgegeven gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.
18,5 cm x 26,5 cm, 24 pagina's.
Beperkte oplage van zestien exemplaren gedrukt op F. Amatruda, € 150.

 

 

   
   
 

Michel Seuphor, Terrasses, met een gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.
50 genummerde exemplaren gedrukt op handgeschept F. Amatruda, met een suite van twee etsen. Gezamenlijke uitgave van Ergo Pers en De Prentenier.
19,5 cm x 27,5 cm, 111 pagina's, € 372.

Alle exemplaren zijn door de auteur gesigneerd onder het frontispice, onder de bijkomende ets in de suite en in het colofon.

 

 

   
   

Michel Seuphor, Le Cirque Annouss, met een gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.
19,5 cm x 27,5 cm, 112 pagina's.
60 exemplaren gedrukt op Zerkall Büten.

(Luxe-editie: 25 exemplaren zijn in een grotere formaat uitgevoerd en in rood linnen gebonden. Met conserveringsdoos in rood linnen en met titelvignet. Deze exemplaren zijn vervolledigd met een suite van drie etsen, La croissance lente, La vérité intérieure en L'effacement volontaire.

 

 

   
   
Michel Seuphor, Le Bazar d'Imuïf, met een gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.

40 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren, gedrukt op Amatruda Amalfi 150 g.
18,5 cm x 26,5 cm, 104 pagina's, € 372.
(Luxe-editie met conserveringsdoos in okergeel linnen en met titelvignet.
   
      
   

 

    copyright © ergo pers some rights reserved
site design by Zeuxis