Ergo Pers, contemporary artists' books
  

  
  
 
Carole Vanderlinden, etching   Op 4 november 2016 verscheen Bougainvillea, een livre de peintre met Carole Vanderlinden en Inge Braeckman. Voor deze uitgave maakte Carole Vanderlinden een reeks van zeven suikeretsen en schreef Inge Braeckman elf gedichten. Bougainvillea, is een tweetalige uitgave (NL-F), gedrukt in en beperkte oplage van 26 voor de handel bestemde exemplaren.
 
    Carole Vanderlinden, suikerets Carole Vanderlinden, suikerets
 

 

 

 

colofon

Bekijk hier het boek

 

 

 

  In 2015 verscheen ZING ZING, een luxe-editie met acht etsen van Johan Tahon en gedichten van Peter Verhelst.
In het boek staan acht etsen. Twee ervan worden losbladig hernomen in een suite, waar ze genummerd en gesigneerd zijn door Johan Tahon.
De oplage bedraagt 26 exemplaren.

Het boek werd voorgesteld in het Roger Raveelmuseum tijdens Main d'oeuvre.
 
Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015   Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015 Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015  
Johan Tahon, een van
de etsen uit de suite


     
Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015   Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015  
Johan Tahon, een van
de etsen uit de suite
     
       
         
   

 

 

   
 

In mei 2013 verscheen ook daar valt het licht, een uitgave met gedichten van Miriam Van hee en etsen van Jean-Marie Bytebier. Het boek werd voorgesteld op 20 september 2013 in het Poëziecentrum Gent.
Ook daar valt het licht verscheen in een beperkte oplage van 26 voor de handel bestemde exemplaren, Arabisch genummerd van 1 tot 26.
Bij elk boek hoort een suite met vier door Jean-Marie Bytebier getekende en genummerde etsen. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de dichter en de kunstenaar.
Uitverkocht.

 

   
   
     

Jean-Marie Bytebier, vier etsen bij ook daar valt het licht. Ergo Pers 2013

 
   

 

 

   
   

Najaar 2012 verscheen Giotto's hemel, met gedichten van Stefan Hertmans en etsen van Karel Dierickx.
Giotto's hemel is een tweetalige uitgave en verscheen in een beperkte oplage van 36 exemplaren. Marlene Müller-Haas vertaalde de gedichten naar het Duits.
Bij elk exemplaar hoort een suite van drie door de kunstenaar genummerde en gesigneerde etsen.

 

   
   

Karel Dierickx, drie kleuretsen (vernis mou) voor Giotto's hemel,
bij gedichten van Stefan Hertmans
. Ergo Pers 2011.

 
   

 

 

   
 

Krijtdiertjes (Otwornice), een 'livre de peintre' met gedichten van Wislawa Szymborska en lithografieën van Ronald Noorman verscheen in een beperkte oplage van veertig Arabisch genummerde exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite met vijf door Ronald Noorman getekende en genummerde lithografieën. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de kunstenaar.
De lithografieën werden gedrukt door Felix Bauer te Keulen. Het boek werd voorgesteld in Museum De Pont op 18 maart.


Over dichten zei Szymborska: ‘De verwondering is de belangrijkste missie van de dichter… het is het hoofdthema van de poëzie.’
In 1996 werd haar werk bekroond met de Nobelprijs van de literatuur. In datzelfde jaar publiceerde het PoëzieCentrum Gent als eerste uitgever in ons taalgebied een bescheiden tweetalige bloemlezing uit haar poëzie onder de titel Verrukking & wanhoop (Zachwyt i rozpacz). Jeannine Vereecken vertaalde de gedichten. Ze debuteerde hiermee als vertaler. In 2001 verscheen van dezelfde vertaler bij het PoëzieCentrum een uitgebreidere tweetalige bloemlezing uit Szymborska’s werk in de reeks Dichters van Nu. In 1991 bracht Szymborska een bezoek aan Gent waar de vertaalster haar ontmoette.

Bekijk het boek online | pdf

Colofon

 

                                

 

                                

 

   
  De stilte / Die Stille, een tweetalige uitgave met lithografieën en gedichten van Armando, verscheen in een beperkte oplage van vijftig Arabisch genummerde exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Armando getekende en genummerde lithografieën. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de kunstenaar.
Marlene Müller-Haas vertaalde de gedichten. De lithografieën werden gedrukt door Rento Brattinga.
Uitverkocht.   
 Armando, serie van drie litho's voor De stilte

Gudrun De Geyter sprak met Armando | www.cobra.be

   
         
 

In 2009 - 2010 verscheen bij Ergo Pers een dubbeluitgave met werk van Hanns Schimansky.

John Ashbery, The Recital, vertaald door Franck André Jamme en La Récitation de l'oubli, van Franck André Jamme en vertaald door John Ashbery.
Voor beide boeken maakte Hanns Schimansky een reeks van vijf etsen.

The Recital en La Récitation de l'oubli verschijnen in een tweetalige uitgave (Engels, Frans) bij Ergo Pers in een oplage van 40 exemplaren. Voor elk boek tekende Hanns Schimansky een serie van vijf etsen. Bij elk boek hoort een suite met vijf door Hanns Schimansky getekende en genummerde etsen. Elk boek werd ook in het colofon gesigneerd door de auteur, de vertaler en de kunstenaar.
De etsen werden gedrukt door Fritze Margull te Berlijn. De tekst werd gedrukt door Rein Ergo, die ook instond voor vormgeving en afwerking.

The Recital telt 48 pagina’s, de afmetingen zijn 36 cm x 32 cm. In foedraal. Prijs 1.200 €.
La Récitation de l'oubli telt 48 pagina’s, de afmetingen zijn 36 cm x 32 cm. In foedraal.

   
         

 

 

Negende Eeuw, een bibliofiele uitgave met gedichten van H. H. ter Balkt en vijf etsen van Ronald Noorman verscheen op 7 juni 2007 bij Ergo Pers te Gent in een oplage van zesendertig genummerde exemplaren. Bij elk boek hoort een suite met vijf door Ronald Noorman getekende en genummerde etsen. Elk boek werd ook in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.
De etsen werden gedrukt door Henri Hemelsoet. De tekst werd gedrukt door Rein Ergo, die ook instond voor vormgeving en afwerking. Het boek telt 48 pagina’s, de afmetingen zijn 28 cm x 32 cm. In foedraal.

 

   
         
         
 

Tourniquets, met twee lithografieën van Ronald Noorman, verscheen bij Ergo Pers in het voorjaar van 2009 in een oplage van vijftig exemplaren. Beide prenten werden door Ronald Noorman genummerd en gesigneerd. De lithografieën werden gedrukt door Felix Bauer te Keulen. Rein Ergo stond in voor ontwerp en afwerking.
Ronald Noorman, ‘Tourniquets’, Ergo Pers 2009. Formaat 30,5 x 25 cm. In foedraal.

   
         

Armando, litho voor De schepping (detail)
       
  Hemel en aarde. De schepping / Ciel et terre. La création, met gedichten en drie lithografieën van Armando verscheen op 12 oktober 2008 bij Ergo Pers te Gent. De gedichten werden vertaald door Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires. De tekst werd gezet uit Trump Mediæval (Stempel) en gedrukt door Rein Ergo die ook instond voor ontwerp en afwerking. De lithografieën werden gedrukt door Rento Brattinga. De schepping / La création verscheen in een beperkte oplage van vijftig exemplaren genummerd van 1 tot 50.
Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Armando getekende en genummerde lithografieën. Elk boek werd in het colofon gesigneerd door de kunstenaar. Formaat 28,5 x 36,5 cm, foedraal met opdruk.

In 2007 verscheen reeds Het gevecht / La bataille, ook met drie litho’s van Armando.

 

Lithografieën

   
         
         

In december 2007 verscheen bij Ergo Pers Licht Overal, een livre de peintre met gedichten van Cees Nooteboom en etsen van Hugo Claus.

Licht Overal is een gezamenlijke uitgave van Ergo Pers Gent en Antiquariaat de Slegte Antwerpen en verscheen in een beperkte oplage van 54 exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite met vier door Hugo Claus getekende en genummerde etsen.
Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.
Niet meer beschikbaar.

M E E R   I N F O

 

E T S E N

 

 

Hugo Claus, etsen voor Licht Overal, bij gedichten van Cees Nooteboom.
   
   

 

 

   
         

 

Negen slapeloze gedichten | Neun schlaflose Gedichte, een tweetalige uitgave met gedichten van Leonard Nolens en etsen van Karel Dierickx verscheen in een oplage van zestig exemplaren, Arabisch genummerd van 1 tot 60. Bij elk boek hoort een suite met vijf door Karel Dierickx getekende en genummerde etsen en een door Leonard Nolens hand geschreven en gesigneerd gedicht. Elk boek werd ook in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.
De gedichten werden naar het Duits vertaald door Ard Posthuma. De etsen werden gedrukt door Henri Hemelsoet en Eric Levert. De tekst werd gezet uit Stempel Trump Mediæval en gedrukt op Hahnemühle 230 grams door Rein Ergo die ook instond voor ontwerp en afwerking. De etsen van Karel Dierickx onstonden in de winter van 2007 in het atelier van Hentrie Hemelsoet.
Het boek werd voorgesteld op 1 juni 2007 in Antiquariaat de Slegte in Antwerpen in aanwezigheid van beide kunstenaars.

Negen slapeloze gedichten | Neun schlaflose Gedichte, 28 x 35 cm, 44 bladzijden.

Negen slapeloze gedichten | Neun schlaflose Gedichte was een gezamenlijke uitgave van Ergo Pers Gent en Antiquariaat de Slegte in Antwerpen.

 

E T S E N

 

C O L O F O N

 

U I T N O D I G I N G

 

'La nuit tiède et humide comme l’ombre à l’intérieur d’une bouche qui se tait.'
(Pascal Quignard, Abîmes)

 

   
         
         


Ets van Roger Raveel voor
Tegenover het vlak, Ergo Pers, 2007

Tegenover het vlak, met vijf teksten en drie etsen van Roger Raveel.
Tegenover het vlak verscheen in een oplage van 100 exemplaren, Arabisch genummerd van 1/100 tot 100/100. Eenzelfde ets is er in drie varianten uitgevoerd:
- in het boek staat een ets in drie drukgangen gedrukt in verschillende grijstinten,
- daarnaast hoort bij elk genummerd boek een suite met een zwart-wit ets en een kleurenets (eveneens verschillende drukgangen).
Alle etsen van de suites werden door Roger Raveel gesigneerd en genummerd. Bovendien signeerde de kunstenaar elk boek in het colofon. Tegenover het vlak is een gezamenlijke uitgave van Ergo Pers en Octave de Achtste.
Formaat etsen en boek : 28,5 x 38,5 cm.
Niet meer beschikbaar.

 

E T S E N

 

C O L O F O N

 

U I T N O D I G I N G

 

   
         
         

Armando, Hemel en aarde. Het Gevecht. Met gedichten en drie lithografieën van Armando. Verschijnt op 28 februari 2007 in een oplage van 50 Arabisch genummerde exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite van drie door Armando getekende en genummerde lithografieën. Alle exemplaren worden ook in het colofon door Armando gesigneerd.

Hemel en aarde. Het gevecht / Ciel et terre. La bataille is een tweetalige uitgave. De gedichten werden vertaald door Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires. De tekst werd gezet uit Trump Mediaeval en gedrukt op vélin d'Arches door Rein Ergo.

Formaat 28,5 x 36,5 cm, In foedraal.C O L O F O N

 

L I T H O G R A F I E Ê N

 

   
         
         

Sur Place, een tweetalige uitgave (Nederlands - Frans) met gedichten van Hans Faverey en vier etsen van Ronald Noorman.
Formaat 35 x 38,5 cm, In foedraal.

De gedichten werden vertaald door Pierre Gallissaires en Jan H. Mysjkin. De tekst werd gezet uit Helvetica corps 16 en gedrukt door Rein Ergo die ook instond voor ontwerp en afwerking. De etsen van Ronald Noorman werden gedrukt door Henrie Hemelsoet.
Sur Place verscheen in een oplage van 36 exemplaren.
Bij elk exemplaar hoort een suite met vier door Ronald Noorman getekende en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de kunstenaar.

 

E T S E N

 

 
         
         

Vesting Holland, met gedichten van Hans Verhagen en zes koperetsen van Lucassen, verscheen op 15 oktober 2006 bij Ergo Pers te Gent. De tekst werd gezet uit Univers corps 12 en gedrukt door Rein Ergo die ook instond voor ontwerp en afwerking. De etsen van Lucassen werden gedrukt door Eric Lievert in Amsterdam.
Vesting Holland verscheen in een oplage van 60 exemplaren genummerd van 1 tot 60. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Lucassen getekende en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar. In foedraal.
 
         
         

Voor de Stad en de Wereld, met gedichten van Erwin Mortier en etsen van Jan Decleir.
Het boek verschijnt in een oplage van 54 exemplaren genummerd van 1 tot 54. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Jan Decleir getekende en genummerde etsen en een handgeschreven gedicht van Erwin Mortier.
De tekst werd gezet uit Simocini Garamond corps 12 en op Hahnemühle 150 g. gedrukt door Rein Ergo. De etsen werden gedrukt door Henrie Hemelsoet. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.
25 x 35 cm, 44 bladzijden, prijs 400 €
Voor de Stad en de Wereld is een gezamenlijke uitgave van De Slegte Antwerpen en Ergo Pers Gent.

 

E T S E N

 

 
         
         


Met Axiomes | Axioma’s bracht Ergo Pers hulde aan André du Bouchet, de dichter die witregels een stem gaf. Voor deze uitgave vertaalde Jan H. Mysjkin een cyclus gedichten uit 'Ici en deux' en maakte Mario De Brabandere een reeks etsen.

Axiomes | Axioma’s verscheen in een oplage van 50 exemplaren en werd gedrukt op Fabriano Artistico 200 g door Rein Ergo die ook instond voor vormgeving en afwerking. Henrie Hemelsoet drukte de etsen.
Afmetingen 27 x 35 cm, 72 pagina’s. Elk boek bevat zes etsen van Mario De Brabandere, en een suite van zes genummerde en gesigneerde etsen.

 
         
         

De slapende goden | Sueños y otras mentiras, een livre de peintre met gedichten van Cees Nooteboom en lithografieën van Jürgen Partenheimer verschijnt in de zomer van 2005 bij Ergo Pers. Het is een tweetalige uitgave waarin het minimalisme van Partenheimer subliem geplaatst wordt tegenover de poëzie van Nooteboom. Het boek bevat vijf lithografieën (gedeeltelijk in kleur), een suite van twee gesigneerde lithografieën en een doorlopende ets op de kaft. De oplage van deze editie bedraagt achtenveertig genummerde exemplaren, waarvan vierentwintig met een Duitse vertaling van Ard Posthuma, en vierentwintig met een Franse vertaling van Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires. Alle exemplaren werden door de dichter en de kunstenaar in het colofon gesigneerd.

 
         
         


Fata Morgana, een cyclus van 9 nieuwe gedichten van Gerrit Komrij, met een frontispice van Hugo Claus. Deze bibliofiele editie verschijnt in een oplage van 54 gesigneerde exemplaren met een bladzijde origineel handschrift en een ets van Hugo Claus. Elk boek werd door de auteur en de kunstenaar gesigneerd en bevat een handgeschreven gesigneerd gedicht van Gerrit Komrij.
Afmetingen 23 x 28 cm.

 
         
         
 
Mario De Brabandere | F G LEen boek van Mario De Brabandere, gedrukt op 30 exemplaren, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.
23 cm x 35 cm.

 

         
       

 

In mei 2004 verscheen bij Ergo Pers Flagrant, een tweetalige uitgave van gedichten van Hugo Claus en drie etsen van Pierre Alechinsky.
Het boek verscheen in een oplage van 75 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Alechinsky gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Hugo Claus en Pierre Alechinsky. De gedichten werden vertaald door Marnix Vincent. De tekst werd gezet uit Bembo corps 18 en gedrukt door Rein Ergo, de etsen door Atelier Dutrou te Parijs.
Het boek telt 52 pagina's, de afmetingen zijn 28 cm x 35 cm, blauw foedraal met opdruk.

Meer info en afbeeldingen op Ergo Pers Flagrant.


E T S E N

 
         
         

 

 

Exil de peintre, een boek met 64 etsen en een onuitgegeven tekst La lettre au nègre van Philippe Vandenberg.

Exil de peintre verscheen in een oplage van 33 exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 150 g. Bij elk exemplaar hoort een suite van elf door Philippe Vandenberg gesigneerde en genummerde etsen.
Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de kunstenaar.
De etsen werden van december 2002 tot november 2003 gerealiseerd in het atelier van Henrie Hemelsoet.

Uitverkocht.

E T S E N

 
       
         

 

Gerrit Kouwenaar totaal witte kamer / chambre totalement blanche. Tweetalige uitgave met een ets en een blinddruk van Constant. Vertaald uit het Nederlands door Pierre Gallissaires et Jan H. Mysjkin.
28 cm x 35 cm, 44 pagina's, in foedraal.
50 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite van een door Constant gesigneerde en genummerde ets. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Gerrit Kouwenaar en Constant.
Uitverkocht.
 
       
         


Jürgen Partenheimer, ets voor À la rêveuse matière

À la rêveuse matière, tweedelige uitgave (Frans en Nederlands of Engels) met etsen van Jürgen Partenheimer en teksten van Francis Ponge.
À la rêveuse matière is beschikbaar in twee uitvoeringen:
een luxe-uitgave van 24 exemplaren met zeven etsen van Partenheimer (uitverkocht), en een editie van 24 exemplaren met twee etsen.

De prozagedichten werden vertaald door Piet Meeuse (Nederlands) en Anthony Rudolf (Engels). De etsen zijn door de kunstenaar ontworpen in het atelier van Henrie Hemelsoet.
De tekst is gezet uit Bembo en Gill corps 18 en gedrukt door Rein Ergo op vélin d'Arches 200 g. Afmetingen : 28 cm x 36 cm.
 
  

 

E T S E N       


K A F T    E N    F O E D R A A L


P E R S

   
     
         
De nachtzomer/L'été de nuit, gedichten van Yves Bonnefoy
met drie etsen van Pierre Alechinsky.
28 cm x 35 cm, 48 pagina's, foedraal met opdruk.
64 exemplaren gedrukt op Hahnemühle, met een suite van
drie gesigneerde etsen (gedrukt op chine contre-collé.
         
     
 
Lichthouwen, gedichten van Jacques Dupin met drie etsen van Pierre Alechinsky, 28 cm x 35 cm, 48 pagina's, foedraal met opdruk.
64 Arabisch genummerde exemplaren :
de nummers 1 tot 32 werden gedrukt op Moulin de Pombie 270 g en bevatten een autograaf van de auteur; de nummers 33 tot 64 werden gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Alechinsky gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Jacques Dupin en Pierre Alechinsky.
 
         
         
Rutger Kopland, Zoals zijn beelden, met vijf kleuretsen van Roger Raveel.
36 cm x 28 cm, 48 pagina's. 60 exemplaren, gedrukt op Rives 250 g en Arabisch genummerd van 1 tot 60. Bij elk exemplaar hoort een suite van vijf door Roger Raveel gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Rutger Kopland en Roger Raveel.
Uitverkocht.
 
E T S      1      2     3     4     5    
         
         
 
Jan H. Mysjkin, Hersenslag, met twee houtsneden in kleur van Roger Raveel. 36 cm x 28 cm, 52 pagina's.

Roger Raveel creëerde voor dit boek een houtsnede in kleur die in twee variaties uitgevoerd werd. Bij elk exemplaar hoort een suite met twee door Roger Raveel gesigneerde en genummerde houtsneden. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Jan H. Mysjkin en Roger Raveel.
Het thema van de Veronica, de vrouw die het zweetdoek van Christus op de Kalvarieberg aannam was reeds het onderwerp van een schilderij uit 1982.
Laatste exemplaar.

 

 
Roger Raveel, houtsnede voor Hersenslag   H O U T S N E D E N    1      2    
         
       
Vijf Sapates, prozagedichten van Francis Ponge met twee etsen van Lucassen, 52 pagina's, 28 cm x 36 cm. Cassette met opdruk. € 470.

60 exemplaren gedrukt op vélin d'Arches, met een suite van twee met aquarel ingekleurde etsen, die door Lucassen genummerd en gesigneerd werden. Ook het colofon werd door de kunstenaar gesigneerd.

Een sapate is een kostbaar geschenk in een bedrieglijke, waardeloze verpakking: een ring of diamant in een citroen, een parel in een oester. Het woord is afgeleid van het Spaanse zapato (schoen) en verwijst naar het gebruik geschenken in een schoen onder de schoorsteen te plaatsen. De eerste uitgave van Cinq Sapates, met vijf etsen en een omslag van Georges Braque, verscheen in 1950 in Parijs en was opgedragen aan René Char. Voor deze Nederlandse vertaling tekende Lucassen twee etsen: 'Olijf in de vorm van een pyramide of een kruis' en 'Olijf in abstract symbolistische stijl'.
 
Lucassen, ets voor Vijf Sapates  

E T S E N     1     2    S U I T E     1    2  

P E R SE K

   
         
       

 

 

Bres, het magnum opus van Nolens verscheen tot nog toe in 3 verschillende cycli in zijn laatste gedichtenbundels. Bij die drie cycli schreef Nolens voor Ergo Pers een vierde deel.
De bundeling van deze Bresgedichten vormt de apotheose van een levenswerk.

Dan Van Severen tekende voor deze bundel vier etsen.
Vertrekkend van het kruis, dat vaak als basis fungeert in zijn werk, ontstond een reeks verinnerlijkte etsen die een contapunt vormen bij de gedichten van Nolens.

De oplage van deze editie bedraagt 52 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite van vier door Dan Van Severen gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Leonard Nolens en Dan Van Severen. De tekst werd gezet uit Bembo corps 18 en gedrukt door Rein Ergo, de etsen werden gedrukt door Henrie Hemelsoet.
Het boek telt 64 bladzijden, de afmetingen zijn 28 cm x 35 cm, foedraal met opdruk.
Uitverkocht.

 
         
         
 
Solesmes, een essay van Roland Jooris en De ovale dakkkamer, prozagedichten van Pierre Reverdy, uit het Frans vertaald door
Jan H. Mysjkin. Dan Van Severen maakte voor beide boeken een koperets.
18 cm x 27 cm, met portefeuille en foedraal.
54 exemplaren gedrukt op Fernando Amatruda.
Uitverkocht.

Solesmes, overdruk op gevergeerd Zerkall.
19,5 cm x 27,5 cm, 24 pagina's.
36 door de auteur gesigneerde exemplaren, € 20.

De ovale dakkamer,
overdruk op gevergeerd Zerkall.
19,5 cm x 27,5 cm, 14 exemplaren.
 
       
 
 
Yves Bonnefoy, De druiven van Zeuxis, met drie lithografieën van Alexandre Hollan, 64 pagina's, 22 cm x 27 cm.
60 exemplaren gedrukt op vélin d'Arches:

45 exemplaren zonder suite.
9 exemplaren met suite van drie met houtskool opgehoogde lithografieën en een handgeschreven gedicht van Bonnefoy. Uitverkocht.
 
         
       

 

Houtsnede van Mario De Brabandere voor V.F.D.B.

V. F. D .B ., boek met teksten en vier houtsneden van Mario De Brabandere. 28 cm x 36 cm, 80 pagina's. Cassette met opdruk van houtsnede. Uitverkocht.

V. F. D .B .verscheen in een oplage van 54 gesigneerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle en genummerd van 1 tot 54. Bij alle exemplaren hoort een suite van vier houtsneden die genummerd en gesigneerd werden door de kunstenaar. De houtsneden in het boek werden zwart op groen gedrukt (afb 1), de houtsneden in de suite groen op zwart (afb 2).
De teksten werden gezet uit Plantin corps 14 en gedrukt op Hahnemühle 230 g. door Rein Ergo, de houtsneden werden gedrukt door Henrie Hemelsoet.

Het boek werd voorgesteld in Huize St. Jacobus op
zaterdag 14 april 2001, ter nagedachtenis van zijn vader Frans De Brabandere die twintig jaar eerder in dramatische omstandigheden overleed.

   
         
       
Houtsnede van Mario De Brabandere voor V.F.D.B.
  K A F T


F O E D R A A LH O U T S N E D E N       1      2    3     4            


S U I T E                     1     2     3     4
   ˆ
         
         
X bestaat uit tien decasyllabische dizijnen die een meditatie zijn over de geschiedenis als een noodzakelijke overtreding van de tien geboden. X is het vermenigvuldigings- en uitwissingsteken: kruis, chiasme, mandala, onbekende, tien, volkomenheid.
De oplage van deze bundel is beperkt tot vijftig exemplaren. De eerste tien nummers bevatten een handgeschreven gedicht van Claes met daarbij extra glossen. De tekst is met de hand gezet uit Plantin en Bembo corps 14 en gedrukt op vélin d'Arches 160 gr.
Formaat 22 x 27 cm, 48 pagina 's.
         
       Houtaarde, vijf gedichten van Roland Jooris bij vijf houtsneden van Raphaël Buedts. 28 cm x 35 cm, 48 pagina's.
54 exemplaren gedrukt op Hahnemühle met suite van vijf gesigneerde houtsneden.

Deze cyclus gedichten werd later opgenomen worden in Gekras (Querido, 2001).
Uitverkocht.H O U T S N E D E N    1    2    3       5

T E K S T

 
         
       

 

André du Bouchet, Overschiet, met een ets in kleur van Ignace De Vos, 36 ex, 1995, uitverkocht.

André du Bouchet, Laisses, met twee etsen van Ignace De Vos.
22 cm x 32 cm, 44 pagina's.
52 exemplaren, gedrukt op L. Amatruda:

26 exemplaren met twee etsen en een suite van de volledige serie van vijf etsen, € 310.
26 exemplaren met twee etsen, zonder suite.

 
         
Ignace De Vos, ets voor Laisses  
 
Laisses, suite met de volledige serie van vijf etsen
   
    Michel Seuphor, L'invité. Dit uitgelezen fragment uit Le Bazar d'Imuif verscheen bij de dood van Seuphor.
19,5 cm x 27,5 cm, 24 pagina's.
36 exemplaren gedrukt op gevergeerd Zerkall Bütten.
   
         
    Michel Seuphor, Répétition Générale. Twee fragmenten uit Terrasses, met een onuitgegeven gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.
18,5 cm x 26,5 cm, 24 pagina's.
Beperkte oplage van zestien exemplaren gedrukt op F. Amatruda.
   
         
    Michel Seuphor, Terrasses, met een gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.
50 genummerde exemplaren gedrukt op handgeschept F. Amatruda, met een suite van twee etsen. Gezamenlijke uitgave van Ergo Pers en De Prentenier (Ronald Ergo).
19,5 cm x 27,5 cm, 111 pagina's.

Alle exemplaren zijn door de auteur gesigneerd onder het frontispice, onder de bijkomende ets in de suite en in het colofon.
   
         
    Michel Seuphor, Le Cirque Annouss, met een gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.
19,5 cm x 27,5 cm, 112 pagina's.
60 exemplaren gedrukt op Zerkall Büten.

(Luxe-editie: 25 exemplaren zijn in een grotere formaat uitgevoerd en in rood linnen gebonden. Met conserveringsdoos in rood linnen en met titelvignet. Deze exemplaren zijn vervolledigd met een suite van drie etsen, La croissance lente, La vérité intérieure en L'effacement volontaire).
   
         
   

Michel Seuphor, Le Bazar d'Imuïf, met een gesigneerde lijnets van Seuphor op het frontispice.

40 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren, gedrukt op Amatruda Amalfi 150 g.
18,5 cm x 26,5 cm, 104 pagina's.
(Luxe-editie).

 

   
         
Letters, De Prentenier en Ergo Pers, 1993

Letters, De Prentenier en Ergo Pers, 1993

 

   

Letters was in zekere zin het eerste boek van Ergo Pers.

Jan Van Hove, Lof van de letter | Ambachtelijk drukken heeft nog toekomst
De Standaard, 5-6 februari 1994

Danny Dobbelaere, Een letterlijke liefde voor het boek

         
         
         
         
         
     
     
    Prijzen zijn exclusief verzendingskosten.