Ergo Pers Home
  

  
  
 
 

 

° 1952, Sint Denijs Westrem.
† 2009, Elsene


   

'En nu, met het mes nog dichter op de keel, nu al het zeggen gezegd is - zonder enig resultaat -, de bluf van het geluk met leugens is doorzeefd, nu geen enkele strategie ons nog kan helpen de waanzin te overstijgen en alleen de imbecielen veinzen geen schrik te hebben, nu dringt zich de vraag op: 'Zijn wij mislukte schilders?'
Hoeveel zijn er trouwens die begrijpen dat schilderen betekent: afhankelijk zijn van iets dat buiten onszelf is?'

   

Philippe Vandenberg   

Philippe Vandenberg and Mario De Brabandere,

 

Philippe Vandenberg and Mario De Brabandere

 

 Philippe Vandenberg, geboren in Gent in 1952, stapte op 20 juni 2009 uit het leven. Hij stierf door zelfmoord in zijn atelier.

In 1976 studeert hij af in de aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ook de literatuur boeide hem uitermate. Vandenberg maakte vlug naam als een schilder van grote werken en brak
internationaal door.

In een van zijn laatste brieven aan Rein Ergo schreef hij nog 'ik voel me ronduit slecht in de huidige wereld, en graag had ik nog een poging, hoe minimaal, zelfs microscopisch maar wel symbolisch gedaan om, hoe tevergeefs het ook weze, dit te uiten en een stem te laten klinken in het kluwen waarin we hopeloos verzeild zijn geraakt. Oei oei, dat klinkt zwaar, maar dat hoeft het niet te zijn, integendeel, laat mij de gruwel serveren op een flinderdun plateautje in een verguld thé kopje' (...)

Hij noemde zichzelf een kunstenaar van de ontroering en de reflectie.
'Ik ben geen installatiekunstenaar. Ik ben schilder, tekenaar, etser en schrijf ook teksten', zei hij. Vooral tekenen was een grote liefde. 'Tekenen zit in mijn ziel', zei hij. Vandenberg was een artiest pur sang, die tegen alle tendensen inging, maar hij was ook een getormenteerd mens die met donkere krachten worstelde. Kunstenaar worden was ook vechten tegen zijn omgeving. Hij ging in 2009 nog de confrontatie aan met de collectie van het Museum van Schone Kunsten in Gent. Het was in dat museum dat hij als jonge knaap een schok kreeg door het zien van De Kruisdraging van Jeroen Bosch. (KVK)

Links: Philippe Vandenberg and Mario De Brabandere, zonder titel, 2004
Main d'oeuvre, Roger Raveelmuseum 2015

 

 

Kunstenaarsboeken in Main d'oeuvre, Roger Raveelmuseum 2015

Kunstenaarsboeken in Main d'oeuvre, Roger Raveelmuseum 2015

 

 

 

 

 

 

Exil de peintre, een boek met vierenzestig etsen van Philippe Vandenberg verscheen bij Ergo Pers te Gent in december 2003.
Een jaar lang werkte Philippe Vandenberg (°1952, Gent) aan deze serie etsen die, samen met een gelijktijdig ontstane tekst gebonden werden in een boek. De etsen werden van december 2002 tot november 2003 gerealiseerd in het atelier van Henrie Hemelsoet.
Het contact met de grafische techniek gaf een nieuwe wending aan zijn werk. Motieven als 'kruisiging' en de existentiële bevraging van de plaats van de mens en de kunstenaar in deze wereld zijn nog steeds prominent aanwezig, maar de beeldentaal is minder getormenteerd geworden, meer gelouterd en uitgepuurd. Het anekdotische uit zijn vroegere werk heeft nu plaats gemaakt voor configuraties van een zuiver abstract lijnenspel, met referenties naar Louise Bourgeois, Jürgen Partenheimer, Barnett Newman en anderen.
De etsen ontstonden van december 2002 tot november 2003 in het atelier van Henrie Hemelsoet en werden gedrukt op Hahnemühle (en niet op papier Jésus zoals Vandenberg in zijn corrspondentie graag vermeldde). Rein Ergo stond in voor de vormgeving en realisatie van het boek.

Exil de peintre
verscheen in een beperkte oplage van 33 exemplaren.
Het boek bestaat uit twee volumes : een eerste deel met een reeks van 53 etsen en de tekst, en een tweede deel met een suite van elf door Philippe Vandenberg gesigneerde en genummerde etsen. Elk exemplaar is ook in het colofon door de kunstenaar genummerd en gesigneerd.
Het boek werd voorgesteld op 11 december 2003 in het Caemersklooster te Gent. Hans Martens was de curator van de tentoontelling die naast het boek en de serie etsen ook enkele monumentale schilderijen omvatte.

28 cm x 35 cm, twee delen, 96 + 24 pagina's, in foedraal. Uitverkocht.
Beeldmateriaal op aanvraag.

 

 

Na de tentoonstelling in het Caemersklooster verscheen nog Débris, een uitgave waarin proefdrukken en teksten van Philippe Vandenberg uit Exil de peintre gebundeld werden. De oplage was tweemaal 14 exemplaren, elk boek was door de unieke staat van de verzamelde proefdrukken een op zichzelf staand artefact, elk boek gaf ook een aparte inkijk in het ontstaansproces van enkele etsen.
Philippe Vandenberg en Rein Ergo gaven elk veertien exemplaren vorm, die alle bestemd waren voor de vrienden van de kunstenaars. Enkele exemplaren werden door Philippe Vandenberg gesigneerd of van een opdracht voorzien.

 

 

 

 

 

Philippe Vandenberg - Artist in Residence - Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK Gent)
12 04 - 17 08 2008

In het gerenoveerde Museum voor Schone Kunsten in Gent wordt de tentoonstellingsreeks 'Artist in Residence' voortgezet. Na Jan De Cock in 2002 is in het voorjaar van 2008 Philippe Vandenberg te gast.
Reeds als kind werd Philippe Vandenberg aangetrokken tot het Gentse museum. De kunstwerken van Bosh, Ensor, Géricault en Van De Woestijne bleven hem fascineren en hadden een bepalende invloed op zijn oeuvre.
Vandenberg koos voor zijn schilderijen, tekeningen, etsen en zijn kunstenaarsboek Exil de peintre de voor hem belangrijkste locaties in de museumcollectie. Hij toont bijvoorbeeld tekeningen in confrontatie met de etsen van James Ensor.

 

 

Philippe Vandenberg, Exil de peintre en Débris, in Main d'oeuvre, 20 jaar Ergo Pers

Philippe Vandenberg, Exil de peintre, 1998-2003, olieverf op doek, 200 x 300 cm en Roger Raveel, Huiselijkheid, 1958,
in Main d'oeuvre, 20 jaar Ergo Pers, Roger Raveelmuseum 2015

 

 

Philippe vandenberg, Saint-John's Drawings, 2008

Philippe Vandenberg. L'important c'est le kamikaze | Oeuvre 2000-2006. Musée Arthur Rimbaud, ON LINE vzw, 2006

Bernard Gaube. L’exercice d’une peinture. Cahier n° 1. Bruxelles 2003. Hier verscheen de eerste tekstversie van wat later La Lettre au Nègre werd in Exil de peintre (Ergo Pers, 2004).

Philippe Vandenberg. Oeuvre 1995-1999. Antwerpen : MUHKA - MUseum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, 1999

Volledige bibiografie - pdf

Een mooie tekst over zijn werk verscheen ook in Ons erfdeel, Yella Arnouts, Het laatste voor de dood. Philippe Vandenberg (1952 – 2009).

 

 

Philippe Vandenberg painting, Julien Vandevelde (2001)

 

Philippe Vandenberg painting, Julien Vandevelde (2001)

Footage by Julien Vandevelde documenting Philippe Vandenberg painting in his studio in Ghent in 2001.
Director: Julien Vandevelde | Production: Cavalier Seul